Historiska ögonblick =P

Det är ju två av oss som är lite mer flitiga gällande bloggandet i den här bloggen som skulle vara gemensam för oss fyra som åkte hit tillsammans. En har varit extra lat och har inte ens skrivit ett enda inlägg. Vi alla kan nog lista ut vem. Men bara för det så innebär det ju inte att han inte kan vara en del av den här bloggen i alla fall. Här har vi några historiska ögonblick med vår kära Thanh! =P 

image71
Första gången Thanh Q provade sushi var igår den 29 mars 2008.

image72
De invigde även ett nytt sätt att äta glass: med pinnar :D!

/Jeannie

Min language partner!

Efter 1 månad har jag nu hittat mig en egna language partner. Det var tänkt att jag och Peyshy skulle leta efter en tillsammans, men det slutade med att hon hittade en genom sin lärare och jag hittade en via min granne. Som language partner är det ju tänkt att man ska få ut någonting av varandra, jag lär kinesen engelska och den lär mig mandarin t.ex. Men jag har haft turen (tycker jag) att min language partner är en kinesiska som läst svenska på BeiWai i 3 år! Hur vi träffades är egentligen en lååång historia. Ska försöka göra den kortfattad haha.

Min granne är spanjor, han hade en dag på sig en såndär gul t-shirt som alla i Thailand brukar ha på måndagar (orkar inte berätta varför, men ni alla vet väl att hela Thailand dyrkar sin kung). Några thailändskor hade reagerat och kom fram för att prata med honom. Thailändskorna i sin tur bor granne med Emma (min language partner) och de hade på något sätt kommit fram till att spanjoren bor brevid en svensk. Yepp, där har ni historien till hur jag och Emma träffades...

Igår skulle jag då hjälpa henne med en uppsats eller en läxa som hon hade. Lätt som en plätt tänkte jag. Det kan väl inte finnas någonting som jag inte kan hjälpa henne med, tänkte jag. Så visade hon upp fyra A4 papper som hon fått av sin lärare. Åh herregud. Dem skulle skriva ett eget protokoll och en tillhörande dagordning. Ni hör ju själva hur det låter! Jag sjäv har aldrig någonsin lärt mig eller ens fått se på en mall på hur det ska se ut. Visst har man haft klassråd i grundskolan, men detta var ju seriöst!

Dessutom skulle hon kunna ord som ackumelera, justera, votera, bifalla, ajournera osv... Ehm, någon som kan förklara alla ord för mig? Som tur var fanns det ju förklaringar för orden, men ändå..

Som tur var, var mallen för de olika sakerna välbeskrivna, annars hade jag ju känt mig riktigt kass haha...

image69

Kändes nästan som man satt på rättskunskapslektionen igen =)

/Jeannie

Dormatory för utlänningar, men ingen engelska.

Jahapp. Jag har ju undrat varför dem har satt upp lappar på hissarna, men inte lagt märke till vad det står, eftersom de envisas med att skriva all information på kinesiska. Nu vet jag i alla fall och jag är glad att mina snälla grannar berättade detta för mig. Imorgon mellan 08.00 till 16.00 ska tydligen all elektricitet och vatten slås av. Jag vet inte varför och inte heller om toan kommer att fungera, men ja tydligen så ska dem jävlas med oss nu också.

Det hade inte varit särskilt kul om jag hade vaknat imorgon och tänkt ta en skön varm dusch och sedan insett att inget vatten kommer. Jag hade för det första fått panik, eftersom jag skulle tro att jag själv har pajat duschen. Dessutom skulle jag tro att jag överskridit mina 60 units (som ingår i hyran varje månad). För det sista, hur kul är att tro att man har pajat AC'n när man gång på gång försökt sätta på den?

Jag hoppas verkligen att jag tar en låååång och skön sovmorgon imorgon. Orkar inte leva som på landet (=No water, no electricity). Vi har ändå betalat en hel del för att bo här, varför kan dem inte åtminstone göra oss tjänsten att skriva informationen på engelska? Vi bor liksom på BFSU International Exchange Center.

/Jeannie


Mobbade fågelungen :P

Ja, Anton är på Bio med Jessie. Jeannie är på middag med hennes kompisar. Thanh har jag ingen aning om, men han har alltid något på gång,, och så är det jag kvar dårå :P Den mobbande, sitter här med min pojkvän - Internet alltså :-(


Var och åt 'Hot Pot' idag med min lagugespartnet, en jättetrevlig tjej. Jag är glad.

JA! nu ringde det äntligen! Dinner, dinner. och inte längre mobbad :D Ciao /Peyshy







Glad Påsk ni där hemma!

image68

Glad påsk ni där hemma! Själv blir det ju som ni kanske förstår inget speciellt firande här borta i mittens rike. Tråk tråk tråk. Jag vet inte hur det är med dem andra, men ett litet påskägg med mina favoriter skulle inte sitta dåligt en helg som denna! Får njuta eller gråta av alla bilder man ser på bland annat aftonbladet.se. Stackars oss :(
/Jeannie

Dessa kineser - lite till ^^

Sitter och plattar håret. Fnissar lite åt det Jeannie skrev, för det är SÅ sant. Måste bara lägga dit lite till.

Eftersom jag har lite bråttom så tar vi det kortfattat.

Sedan vi anlänt till Peking har jag lagt på mig hull. Några extra pannor och ett par söta love-handles på köpet av all friterad och onyttig mat här borta. Eftersom det MÅSTE BORT så har jag i princip tillbringat varje dag på gymmet och där ser man minst sagt en del grejer..

Igår, Jag ligger och gör situps. Tittar åt sidan, där ligger en ung, smal tjej i linne och långbyxor. Ganska så söt var hon.Tänker inte mer på det. Fortsätter med situpsen, tar en paus. Tittar åt hennes håll igen. Hon gör situps med händerna mot huvudet, och till min förskräckelse ser jag hennes armhålor som var "HELTÄCKTA" med låånga hårstrån. Den där tjejen kan inte ha rakat sig i heeela sitt liv.... Undrar om kineser brukar raka sig överhuvudtaget? :S

Sen är det flera på gymmet som jag sett som går runt med sugmärken.. trodde det inte var så vanligt här?

Tyckte så synd om en tjej idag. Hon ja, försökte göra situps... Man ser hur hon tittar på sig själv i spegeln, klämmer på sina bilringar, blir typ arg för att hon har det.Tar i som fan och gör ost-bågsliknande situps. (Alltså ryggen var inte ens i golvet ibland)  Sen sätter hon sig upp och klämmer ännu mer på sin mage och blir ännu argare och tar i ännu mer, osv..  Hade nästan lust att säga till henne att hon snarare kommer att bryta ryggen innan hon blir smal om hon fortsätter sådär.

Oj, det blev inte så kort detta.

Wanshanghao! / Peyshy

Dessa kineser.

För exakt en månad sedan anlände vi på Beijings flygplats. Nu en månad senare har i alla fall jag kunnat skapat mig en relativt bra bild av kineserna i Beijing. Min första uppfattning innan jag åkte hit var att jag verkligen trodde att kineserna rökte överallt, spottade överallt och att de skräpade ner överallt. Men även om det finns lite här och där, så räknas det ju verkligen inte som överallt. Så den uppfattningen är jag positivt glad över att den har förändrats. Andra uppfattningar som att kineser inte kan prata engelska stämmer ju verkligen. Majoriteten förstår inte ett enda ord. Och när man väl stött på någon som kan liiite engelska, känns det alltid som om man kommit till himmelen eller något. Jag är åtminstone glad att mina två lärare pratar riktigt bra engelska.

What else?

Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig för att det ska låta bra, men jag vill inte heller säga det rakt ut. Så jag uttrycker det såhär istället: det verkar som om en del kineser inte riktigt har alla hästar i stallet ibland (jag tror jag lärde mig det här uttrycket av Lina =P).

För det första: om en utlänning uttalar ett ord eller en mening med en fel ton, då är det "helt omöjligt" för kinesen att förstå. Vi i Sverige kan ju förstå hur många olika svenska dialekter som helst och vi har inga som helst problem (oftast i alla fall) att förstå någon som pratar med grammatiska fel eller med en stor brytning. Eller hur? Ibland tror jag att de vägrar förstå, just för att man är utlänning och kan prata kinesiska. Som om de ignorar en med flit.

För det andra: jag har flera gånger lagt märke till att många kineser gillar att prata med sig själva mitt på stan, på gatan eller i en butik. Visst man kan prata med sig själv hemma eller när man verkligen måste tänka, men skulle jag göra det i Sverige skulle folk tro att jag var retard, inte sant? 

För det tredje: detta har i och för sig bara hänt en gång, men när jag, Peyshy och Thanh var på Mcdonkan senast satt det en kvinna brevid oss och åt take away mat som hon hade köpt i en annan restaurang. Hon verkade tycka att det var helt OK att komma in med något som absolut inte var Mcdonkan-mat och sätta sig och avjuta den som vilken annan gäst som helst. Dessutom spottade hon rakt ut på golvet och nästan träffade våra jackor. USH!

Ja ni...vad ska man säga? Dessa kineser <3

/Jeannie

Hip hip hurray!

Idag fyller en av oss, nämligen Thanh tjugo bast. Grattis vännen! Systemet får helt enkelt vänta till sommaren istället =)

image67
Visst valde vi fint presentpapper??

/Jeannie

Anledningar att inte vara bitter!

Jag ska försöka göra personen som skrev nedanstående bittra inlägg lite gladare!

Här kommer några anledningar att inte vara bitter:

1. Vi ska på yoga-pass idag!
2. Vi åker hem den 1 juli och inte den 17 juli, vilket innebär hemkomst tidigare :D
3. Det är helg!!
4. Du fick himlas bra resultat på ditt första quiz! Grattis!
5. Du funderar fortf. på om du ska hänga med till Hongkong - såklart du ska!
6. Vi hittade äntligen ett bageri som säljer goda baguetter :D
7. Den här bilden bjuder jag på:

image65
Den som kan lista ut vart jag tagit den här bilden ska få något speciellt av mig, jag lovar!


Hoppas du blev gladare nu ;D

/Jeannie


Inte min dag

Ibland känns allting skit, Ja nu känns allting skit.

Jag saknar riktig tacos
Jag saknar potatisgratang.
Men allra mest saknar jag dig.

Fan vad allting suger. nu tryckte jag bort aao ocksa! Irriterande
 


Hejda! /P

Gym!

Ja, äntligen har vi skaffat oss gymkort :) Så himla skönt, man bara moffar och moffar och rör knappt på sig härborta. Så dags att börja träna lite.

Igår var jag och Thanh och körde första gången på gymmet. Det finns också ett separat rum där man kan köra aerobic, Pilates, Yoga, Korean dance, Indisk magdans, boxning, aerobic party osv...

Körde något pass idag, jag och Jeannie. Påminde en hel del om Body Combat, fast fler hoppsparkar och mer dans. .Fast det var JÄTTEtrångt..  

 Jag tror aldrig kineserna på det gymmet har sett en tjej bänka. Jag skämtar inte! jag värmde upp lite på stången och de stirrade som fan!..Det var skitjobbigt, man ville bara bort därifrån. Tänkte att,  ska jag gå eller sätta på mer vikt?... Sätter tillslut på en 10.a på varje sida. När jag lägger mej ner för att börja bänka så springer det en riktig BIFFKINES fram som ställer sig bredvid och ska passa mig. Han såg en aning orolig ut för typ att jag skulle tappa stången på halsen och dö eller något. Ja, snäll var han ju iaf.... Jag tackade honom och gick sedan iväg.. blir nog ingen mer bänkpress på ett tag för min del iallafall.

Nu är det klart, Den 1 juli kommer Jag, Jeannie och Thanh att stå på svensk mark igen. Borta bra men hemma bäst. (=


Näej, Nu är det sent härborta.

Natti Natti/ Peyshy 

Boken dumförklarar oss?


Låt bilden tala för sig själv =)
image65

/Jeannie

Uppdate

Jaa! Äntligen fick jag tillbaka mitt internet på rummet - rummet som aldrig slutar krångla :-(
. Borde egentligen plugga, för jag och Anton har prov på onsdag. Blääj!

Men dags för lite uppdatering.

Ja, var ska man börja?... Tiden går så himla fort här, Jag minns max två dagar tillbaka vad vi har gjort. I fredags så hade vi skola som vanligt. På kvällen åkte jag, Anton och Olle till Maria där det var förfest.

Det var jättetrevligt faktiskt, Människor från olika världsdelar :) Ja, eller Europa, Asien, sydamerika och Nordamerika var med iallafall :)  fast synd att vissa pratade så dålig engelska. Jag menar inte att jag är särskilt bra, men deras var nästan oförståelig.
Efter två "Vad sa du?" var det bara att nicka och le och låtsas att man förstått...

Medan Anton och Maria drog till banana club för att titta på infected mushrom så drog vi alla andra till MIx (som skulle vara en av Beijings bästa klubbar). Jag säger bara överskattat. Saknade verkligen gamla hederliga lotus...

Igår var jag, Thanh, Jeannie, Sunna och Sopfie på Zoo. Det var jättestort, och fanns alla möjliga djur. Tyckte verkligen synd om djuren. Stora djur som Lejon, Tigrar, elefanter, noshörningar osv vistades i rum på kanske 4*4 som såg ut som ett fängelse. Hade jag varit dem hade jag nog hellre valt att dö än att leva sådär..

image62 image63

Skriver mer senare! Ciaao/ Peyshy <3


The 7th "heaven"?

Här är det minsann ingen "7th heaven". Den 7e våningen i Guojiaolou suger! Ni förstår inte vad jag och Anton får stå ut med varje vardag! Här är det rena rama dagishemmet från morgon till kväll. Klockan 6.30 på morgonen börjar städerskorna (eller vad man ska kalla dem) göra ljud ifrån sig från sitt kontor som ligger cirka 7 meter ifrån mitt rum. Ni anar inte hur mycket ljud de gör ifrån sig. Dörren har dem öppen 24/7, telefonen ringer varje kvart och när de ringer använder de högtalarfunktionen! Dessutom brukar de på kvällarna skämta och skratta högt när de från sina mobilerna spelar de "senaste" monotona ringsignalerna. Nice eller hur?

Trodde ni det var allt eller?

Nä, medan "städerskorna" torterar mig som mest, är det spanjorerna som torterar Anton mest. För er som inte vet är Guojiaolou-byggnaden kvadrat, jag och Anton har vårt rum på var sitt hörn mitt emot varandra. Anton har fått oturen att bo precis utanför det gemensamma köket, där spanjorerna mer än gärna lagar mat tillsammans sisodär 23.00 varje (läs: i princip varje) vardag. 

"Spanjorer brukar äta sent" - sa våran spanjor till klasskamrat häromdagen. Yeah u bet u guys eat late! 

Matlagningen är inte det värsta. De röker också! Ni smarta inser ju att lukten cirkulerar runt på sjunde våningen som vilken pest som helst! 

Att min granne sedan brukar skypa klockan 3 på natten förstår nog vilken unge som helst är otroligt irriterande. Det komiska eller vad man kan kalla det är att han pratar sååå högt att jag t.om brukar höra personen i andra änden. Igår natt var det en äldre kvinna............

Det är så synd att min granne är så trevlig. Då kan jag bara inte vara otrevlig tillbaka. 

image61
Utsikten från mitt rum till den fyravåningar höga matsalen är i alla fall inget att klaga på ('00')

Yeah, där fick ni det första klago-blogg-inlägget från mig då.

Nite nite or Wan An.

Jeannie


Lugna puckar

Vi har inget liv. Jag sitter på en ny IKEA matta som Anton köpte idag, och bloggar om ingenting. Om ni inte vill slösa tiden på att läsa skit så sluta här.

Anton sitter vid skrivbordet och gör läxa. Känns som den där plutten pluggar hur mycket som helst. Och så har vi lilla Olle som ligger i Antons säng och ja, nynnar högt, ser små filosofisk ut. Ja, han håller på att skriva en dialog tror ja.. Jag väntar bara otåligt på att de ska göra klart snart så att vi kan börja kolla fortsättningen av Taiyou no uta.

Anton och Olle åkte till IKEA. Jag var duktig och gjorde läxan istället sen gick jag, Thanh och Jeannie till Mcdonken istället. Sjukligt gott. Thanh var nog inte lite hungrig. På brickan han köpte låg en Big mac och company + Plusmeny + 2 Double cheese burger + 10 chicken mcnuggets. Ja, klart han åt upp allt de där.

image66

Skulle hälsa från Oloofuuu till alla "Antons grabbar" :D

Usch vad jag saknar Dutte :'(
Love you

/ P

Sing-a-long!

Idag hade vi allsång i klassrummet. Två tjejer, en kvinnlig lärare och 8 eller 9 killar som försöker uttala rätt på mandarin och dessutom sjunga. Ni kan ju gissa hur det lät!

Innan vi fick lyrics:en på A4 papper sa läraren att jag och Thanh förmodligen skulle känna igen låten, eftersom det är en väldigt känd och gammal låt. Dèng Lì Jun (artist-namn på ping yin) sa oss ingenting. Inte heller att låten hette Tián Mì Mì, Sweet honey honey direkt översatt till engelska enligt läraren.

Men så fort läraren tryckte på play och inte många sekunder efteråt insåg både jag och Thanh vilken låt det var. Det är en låt man har hört minst 100 gånger hemma hos kineser och speciellt vid karaoke-kvällar. Ni kineser som läser denna kan väl inte ha missat detta låt?



Haha! Jag hittade en rockversion också! Lyssna på denna också om ni tycker låten känns för lugn.

Nu ska jag fortsätta öva, eftersom vi fick låten som läxa tills imorgon! Och ja, nu i samma sekund fick jag ett mejl av min lärare med låten i mp3-format. Perfecto! :D

Ha det bäst!

Jeannie

ps. börjar bli dåligt med kommentarer från er läsare. saknar ni inte oss längre? :( .ds

Taiyou no uta

Nu har jag och Anton tittat på tre avsnitt av en japansk serie Taiyou no uta. Den är så sorglig. Tårarna kunde inte sluta rinna. heheh :) Snart ska vi fortsätta att kolla, passar på att skriva lite emellan bara. (Ja, jag grät faktiskt på riktigt. Real men cry! /Anton)

Vi har inte haft så mycket tid att skiva på sistone. Vi får läxa varje dag.. ibland får vi en läxa över lunchen som ska göras också. Vi stod inte ut med A2 klassen så flyttade upp en klass till A3.
Nu går vi i en klass tillsammans med tre tyskar, en italienare, en kirgistanare, tre japaner och en svensk. Mycket bättre klass och lärare. Nu sitter Anton och hårdpluggar. Alla pingyin med alla apostrofer (vet inte hur det stavas) och accenter (vet inte heller hur det stavas) tar kål på oss =P

Har en lite knasig japan i klassen. Varenda lektion har han kommit försent och han lär ju fortsätta så :-)
För någon dag sedan när vi hade rast så gick vi ner för att ta en cola i friska luften. Jag drar bort min "metallring" från colan. Tittar mig runt och när ingen ser (tror ja) så slänger jag den på marken. Japanen som står och röker med några vänner ett tiotal meter bort tittar konstigt på mig. Springer fram, plockar upp metallbiten och springer sedan till papperskorgen. Knas :-)

Igår var jag och Anton på Zidan-market. Sjukt stort var det. Vi shoppade loss. Gick runt där som tokar. Man ville ha allt, de har så mycket snygga kläder/skor/smycken/elektronik - Ja, allt till bra priser! Peyshy, vill ha, vill ha , vill ha!

Det är det som är bra med peking. Var du än kommer så finns det massa käk och shopping.

Det finns A, B, C, D, E , F , G -Nivåer. A är sämst, G är bäst.
Under varje Nivå finns flera klasser. Det blir svårare och svårare.. A1,A2.A3,B1,B2,B3,B4 osv.. och det finns bara 2 elever på skolan som har uppnått nivå G. En korean och en SVENSK! :D









RSS 2.0